Combatem el feixisme, recuperem la memòria

Des de l’AJK (Assemblea de Joves de Cornellà) iniciem aquest mes i fins a cap d’any una nova campanya centrada en la feina contra el feixisme que desenvolupem com a joves antifeixistes. D’aquesta manera ens proposem realitzar aquests propers mesos diversos actes i accions per a denunciar l’herència franquista que encara perdura a la nostra ciutat, així com la presència d’aquesta ideologia antiobrerista i xenòfoba que avui dia també és a la nostra ciutat.

Entrant més concretament a la nostra pràctica política antifeixista i sobretot pel que fa a aquesta determinada campanya pensem actuar de diverses maneres, primerament denunciant la presència dels elements del franquisme amb un alt contingut polític feixista que avui dia continuen presents a la nostra ciutat i que després d’anys de govern de la socialdemocràcia continuen sense més, ben presents. Seguidament volem fer arribar als joves d’extracció obrera i popular el perquè d’aquests fets així com el perquè de la existència del franquisme i de la utilització del feixisme per part de la burgesia i el seu rol al llarg de la història. Tot això últim per tant, d’una manera més teòrica i pedagògica amb diverses xerrades amb ponents especialistes i qualificats. Finalment tot estarà prou combinat amb la nostra agitació habitual que ja té present el contingut antifeixista però que aquests mesos tindrà especialment accentuada aquesta lluita.

Combatrem en el nostre dia a dia i com hem fet sempre els falsos tòpics sobre la immigració i tot allò que condueix a la seva criminalització ja que als plans de la patronal juga un papel important el fals antagonisme d’interessos entre treballadors nascuts a l’Estat i fora d’ell ja que els empresaris s’enriqueixen important massivament força de treball per a devaluar el seu preu i precaritzar les condicions de treball. No tenim cap dubte que el sistema capitalista és l’origen de tots els mals que patim els joves d’extracció obrera i popular i que no es diferencien els interessos objectius dels treballadors siguin nascuts a l’Estat espanyol o fora, sent el nostre enemic comú el capitalisme. Res diferencia doncs un obrer català d’un de marroquí, peruà o paquistanès.

Pel que fa als fets de màxima actualitat podem comentar un parell de casos prou exemplificadors, alhora que preocupants sobre la nostra realitat. El primer d’ells seria quelcom que va succeir a les darreres eleccions municipals a Cornellà i és que el partit feixista de Plataforma per Catalunya (PxC) va estar a tan sols 8 vots d’entrar al consistori liderat per un conegut militant feixista amb passat carcelari així com amb delictes de sang.

Per altra banda, hem vist com aquest dies propers al dia de la Hispanitat i davant les grans mobilitzacions amb contingut feixista que es preveuen a la ciutat de Barcelona, han tingut conseqüències amb la presència de militants feixistes als nostres barris fent agitació a base d’adhesius cridant a la manifestació feixista de Sants-Montjuic així com embustiades al centre i adhesius de les Joventuts de La Falange als barris obrers de Gavarra i Sant Ildefons. Sense ser cap casualitat que hagin vingut a Cornellà i més concretament a aquests barris, malgrat reconèixer certa alegria perquè hagin de venir de fora ja que gràcies a un heroic passat antifeixista l’existència d’aquests elements a la nostra ciutat és residual malgrat presentar una de les millors condicions objectives com hem comentat en tenir uns alts índexs de població immigrant.

Mai sense oblidar que malgrat aquesta gairebé inexistència del moviment feixista a Cornellà concretament i de Cornellà, hem de fer constància de la pràctica agitativa d’aquests elements residuals i desorganitzats que podem veure en l’agitació que practiquen a Cornellà i contra la que, novament, ens trobem sols plantant cara, lluny de tenir el suport de la socialdemocràcia governant del municipi, ella hi presenta la seva connivència, deixant fer i donant molt més marge i menys persecució aquesta mateixa agitació en comparació, sense anar més lluny, amb la de la nostra pròpia assemblea.

Entrant en temes de memòria històrica que lamentablement tenim massa presents en ser fills i filles, néts i netes del franquisme i especialment de la seva resistència. Hem de remarcar les crues però veritables xifres del franquisme amb 180.000 executats durant la Guerra Civil i primers anys de la dictadura, 250.000 exiliats, 280.000 presos, 90 camps de concentració que van acollir 350.000 detinguts, 200.00 presos esclavitzats a treballs forçats sense remuneració ni cap dret, centenars de milers de represaliats i expulsats dels seus llocs de treball així com milers de jueus espanyols deixats de la mà de Hitler que es podria haver salvat. Tenint així, avui dia, el dubtós honor de ser el segon Estat del món amb més desapareguts i més fosses comunes. Tot plegat ens fa encara més present no poder oblidar el passat perquè si no estarem condemnats a repetir-lo.
Tanmateix no podem oblidar ni deixar de comentar aquella gloriosa resistència antifeixista que vam tenir des dels inicis de la Guerra Civil fins els darrers dies del franquisme que ens omple plenament d’orgull així com la que vam rebre formalitzada en les Brigades Internacionals.

Per altra banda, com esmentàvem a l’inici, no podem deixar de banda el rol que ha jugat i juga el feixisme i d’aquesta manera com l’han utilitzat els poderosos quan han vist perillar el seu sistema i les seves fortunes per una gran, organitzada i forta resposta dels treballadors.

Per tot això i molt més que desenvoluparem i mostrarem a la nostra campanya antifeixista que creiem justificada i necessària i que iniciem aquest mes d’octubre, destacant i concretant que apostem per una resposta i una confrontació al feixisme amb un caràcter de masses i no de manera “tribuurbanera”, és a dir, apostant per la unitat i tenint del nostre costat i agafats de la mà a la classe obrera i sectors populars dels nostres barris, des del petit comerciant immigrat fins a l’aturat nascut a Cornellà.

Desemmascarem els feixistes i els poderosos que els utilitzen:
Nativa o estrangera, la mateixa classe obrera!
El feixisme avança si no se’l combat!
Fora feixistes dels nostres barris!

Aquesta entrada s'ha publicat en Antifeixisme, Campanyes i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Combatem el feixisme, recuperem la memòria

  1. Retroenllaç: Ni herència franquista, ni presència feixista | Assemblea de Joves de Cornellà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s